Salam.. resipi pertama dari giha :p wewwittttt!!
Sempena raya qurban hari tu, mak ada bawak tulang daging dari kampung.
mcm biasa laa.. nk suruh giha buat sup tulang. muehehehe.
Rasanye dalam beberapa tahun kebelakangan ini,
giha selalu masakkan sup tulang utk family
mari cekidaut resipinye!
memandangkan giha ni dlm kategori seorang yg masak tanpa sukatan dan mengikut rasa
korang terpaksa mengikut cita rasa korang :P
Sempena raya qurban hari tu, mak ada bawak tulang daging dari kampung.
mcm biasa laa.. nk suruh giha buat sup tulang. muehehehe.
Rasanye dalam beberapa tahun kebelakangan ini,
giha selalu masakkan sup tulang utk family
mari cekidaut resipinye!
memandangkan giha ni dlm kategori seorang yg masak tanpa sukatan dan mengikut rasa
korang terpaksa mengikut cita rasa korang :P
Bahan-bahan:
- Halia (agak2 dlm besar ibu jari kaki) - dihiris2
- Bawang putih 1 bunga. (1 bijik tu ) - dihiris2
- Bawang merah 10 biji - dihiris2
- Penumis (selalunya dah siap dlm paket2 kecil)
- sup bunjut
- Daun/Batang saderi - potong ikut suke
- Tulang lembu 2 kilo
- Minyak utk menumis
- Garam
- Lada sulah/lada hitam (optional)
- Rebus tulang bersama air selama 2 jam (sehingga empuk)
*didalam kuali lain*
- Tumis halia dan penumis sehingga naik bau
- Masukkan segala bawang dan tumis sehingga garing dan berbau wangi :P
- Masukkan separuh batang saderi dan tumis lagi
- Setelah siap menumis, tuangkan bahan tumisan beserta minyak kedalam rebusan tulang
- Masukkan sup bunjut & baki batang saderi
- Rebus lagi dalam 1 jam sehingga betul2 empuk
- Perasakan dengan garam
- Boleh tambah lada sulah atau lada hitam sebagai penambah rasa
Selamat mencuba. :P
hye giha..salam perkenalan..cplud pon still bru lg dlm blogging ni. semoga giha sukses selalu k ;)
ReplyDeletethanks cplud.
ReplyDeletenanti jgn lupa jenguk2 selalu ke sini ye :P