Salam semua.. pernah makan gulai daging salai? Masakan ini nak kata remeh tu tak la, coz kita kene salai dlu daging tu dlu dengan bara api.. (kalau kat bandar orang selalu guna api gas je :P)
Tapi kalau nk lebih mudah, selalunye orang ada jual daging panggang ni kat tepi2 jalan.
Kalau kita jalan dekat kawasan kampung, cuba tinjau2 sket, mesti ada terpacak kedai "Menjual Daging Salai, Ikan Salai, Ayam Salai, Itik Gantung (ehh!! Itik Salai :P).
Tapi kalau nk lebih mudah, selalunye orang ada jual daging panggang ni kat tepi2 jalan.
Kalau kita jalan dekat kawasan kampung, cuba tinjau2 sket, mesti ada terpacak kedai "Menjual Daging Salai, Ikan Salai, Ayam Salai, Itik Gantung (ehh!! Itik Salai :P).
Giha beli daging salai ni dekat tepi jalan Kuala Pilah menghala ke Bahau.
Lupa plak brape hengget sekilo, tapi kalau tak silap semua nye dlm RM17.00.
nak murah panggang sendri :P.
Mari semak resipi nyeh..
Lupa plak brape hengget sekilo, tapi kalau tak silap semua nye dlm RM17.00.
nak murah panggang sendri :P.
Mari semak resipi nyeh..
Bahan-bahan:
- 1 kg daging salai (di potong kecil)
- 2 biji kelapa (diambil santan)
- 30 biji cili padi (amat podas!)
- kunyit hidup sebesar ibu jari
- 1 sudu besar garam
- 2 asam keping (boleh diganti dengan asam belimbing)
- 30 biji terung pipit (msukkan dlm plastik, kemudian tumbuk kasi pecah-pecah)
Cara- cara:
- Tumbuk cili padi dan kunyit dalam lesung bersama garam kasar. (garam kasar membantu menghancurkan cili )
- kemudian satukan santan bersama cili yg sudah ditumbuk dlm periuk
- masakkan sambil kacau2 (jangan sampai pecah minyak )
- masukkan daging, kacau lagi
- masukkan asam keping dan kacau lagi
- akhir sekali, masukkan terung pipit
- tambah garam jika perlu
No comments:
Post a Comment