Thursday, December 2, 2010

Mee Kari Hari Hari Mau




Hehe.. kenapa nama dia Mee Kari Hari Hari Mau?
sebab... lepas buat je. mesti ada yg mintak buat lagi sekali
kalau bole.. hari2 mau. hehe
terutama nye abang ke3 giha. kalau boleh nk suruh giha masak mee kari hari-hari
mari cekidaut resipi nyeh..


Bahan-Bahan:

- Penumis (ikut selera, kalau taknk bau penumis tu kuat, masuk skit je)
- Halia (sebesar ibu jari) -ditumbuk
- 6 bawang merah -ditumbuk
- 5 bawang putih -ditumbuk
- 5 sudu cili kering yg sudah dikisar (tambah lg kalau mau pedas)
- 1 peket kari ayam
- 1 kotak santan (kalau guna santan fresh, 1 bungkus pun dah okey)
- Air secukupnya
- 1/4 ayam/ tulang ayam
- 1 kilo kerang (dah lepas kupas tu tinggal la beberapa gram :p)
- 2 biji kentang (ubi keledek pun boleh - tujuan memekatkan kuah)
- 1 kiub Knorr pati ayam
- Garam
- 1 kilo mee kuning - yg sudah dicelur

Bahan-bahan hiasan:
*Sawi
*Taugeh
*Cili merah
*Tauhu
*Fish cake/fish ball
*Daun bawang/saderi
*Bawang goreng

Cara-cara:

-Tumiskan bahan penumis kemudian masukkan bahan2 yg ditumbuk
-Tunggu sehingga garing dan naik bau
- Masukkan cili kisar, serbuk kari - tumis sampai sedikit kering
- Masukkan santan dan sedikit air - kalau nk kuah pekat, masukkan air sikit je
- Masukkan kentang supaya cepat empuk
- Masukkan ayam - biar mendidih seketika
- Perasakan dengan garam dan kiub ayam
- Masukkan kerang dan siap


*Siapkan mee di dalam bowl beserta dengan bahan2 hiasan. Jangan makan dlu!
Amik gambar dulu baru makan :P
Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...