Selalunye, kalau giha masak ikan berlada, mesti akan masak sayur lemak.
Tak kesah la sama ada kobis masak lemak, taugeh masak lemak, bayam masak lemak
tapi sawi masak lemak tak penah cuba lagi.hahah
kononnye jodoh makanan belada ni adalah sayur masak lemak.
mari cekidaut resipi nye.
Bahan-bahan:
- suku bahagian dari kobis (potong besar)
- secubit ikan bilis (anggaran dlm 5ekor dibelah 2)
- 2 biji bwang kecil (dihiris)
- 2 biji bawang putih (dihiris)
- 3 ekor udang kering ditumbuk
- garam
- setengah kotak santan
Cara-cara:
- Satukan santan bersama ikan bilis & bebawang & udang kering
- tambah sedikit air kalau terlalu pekat
- masak & kacau santan sehingga mendidih
- masukkan kobis dan garam
- masak sekejap supaya kobis tidak layu dan siap
- giha memang suka mkn kobis rangup2 hehe
* optional: lada sulah & cili merah
No comments:
Post a Comment