Friday, December 24, 2010

Bendi & kangkung rebus bersama belacan


(maaf tiada gambar belacan, dlm bekas lain :P)

bila kita masak kari yg tak ditambah dengan cili, pasti rasa nya seperti kosong.
itu pandangan giha. jadi giha jodohkan kari itu dengan bendi & kangkung rebus beserta
belacan yg sangat pedas. sebab nk kontrakan dengan kari yg tak pedas.
huh! kalau tak pedas.. tak best.. haha tapi jgn sampai buasir sudah.. haha



Bahan - bahan:

- 5 biji bendi dipotong hujung dan pangkalnye
- senggengam kangkung
- air secukupnya utk merebus
- sedikit minyak. (sikit sahaja!)


Cara - cara:

- panaskan air didlm periuk
- masukkan sedikit minyak
- apa bila mendidih, masukkan kangkung terlebih dahulu
- celur sekejap saje. angkat.
- kemudian baru celurkan bendi.(utk mengelakkan kangkung terkena lendir bendi).
- ketepikan.


Bahan - bahan sambal belacan:

- sepotong belacan sebesaribu jari
- 10 biji cili padi kampung
- limau nipis

Cara - cara:

- bakar belacan menggunakan garfu dlm 30 saat
- tumbuk belacan bersama cili didalam lesung
- keluarkan dan masukkan kedalm bekas kecil
- perahkan jus limau dan siap.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...