(maaf tiada gambar belacan, dlm bekas lain :P)
bila kita masak kari yg tak ditambah dengan cili, pasti rasa nya seperti kosong.
itu pandangan giha. jadi giha jodohkan kari itu dengan bendi & kangkung rebus beserta
belacan yg sangat pedas. sebab nk kontrakan dengan kari yg tak pedas.
huh! kalau tak pedas.. tak best.. haha tapi jgn sampai buasir sudah.. haha
Bahan - bahan:
- 5 biji bendi dipotong hujung dan pangkalnye
- senggengam kangkung
- air secukupnya utk merebus
- sedikit minyak. (sikit sahaja!)
Cara - cara:
- panaskan air didlm periuk
- masukkan sedikit minyak
- apa bila mendidih, masukkan kangkung terlebih dahulu
- celur sekejap saje. angkat.
- kemudian baru celurkan bendi.(utk mengelakkan kangkung terkena lendir bendi).
- ketepikan.
Bahan - bahan sambal belacan:
- sepotong belacan sebesaribu jari
- 10 biji cili padi kampung
- limau nipis
Cara - cara:
- bakar belacan menggunakan garfu dlm 30 saat
- tumbuk belacan bersama cili didalam lesung
- keluarkan dan masukkan kedalm bekas kecil
- perahkan jus limau dan siap.
No comments:
Post a Comment