Salam semua.. apa khabar? sudah makan tengah hari?
hari ni, bangun dari tidur je giha dah terbayangkan nasi ayam.haha.
bila minda dah disetkan dengan nasi ayam,
jadinye mesti wajib membuatnya. disamping mendapat sokongan dari Tukang Makan
sebab kalau sorang2, nk masak nasi ayam ni mcm tak berapa nk seronok.
Nasib baik abang n adik giha suka makan. hahaha
Walau apa pun, nasi ayam kakak ipar giha jugak paling the best!
Kalau u all nk mkn nasik ayam best,
pg makan dekat foodcourt Technology Park, Bukit Jalil.
Promot Jap! :P
Giha sharekan resipi Nasi Ayam sendiri. :P
--------------
Sup Ayam
--------------
Bahan-Bahan :
- 5 ulas bawang kecil -ditumbuk hancur
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk hancur
- Halia sebesar ibu jari dihiris
- Sedikit penumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih)
- 2 ketul ayam di potong kecil -dibuat stok
- 6 ketul ayam dipotong besar
- 2 kiub ayam
- Garam
- Minyak utk menumis
- Air secukupnya
Cara-Cara:
- Tumiskan bahan2 penumis beserta bawang2 - tunggu sehingga garing
- Masukkan ayam yg di potong kecil
- Masukkan air secukupnya (biar lebih utk stok nasi) beserta kiub ayam
- Perasakan dengan garam
- Masukkan ketulan ayam yg dipotong besar
- Tunggu sehingga mendidih dan masak, angkat ketulan ayam yg besar ketepikan.
-------------
Nasi Ayam
-------------
Bahan-Bahan Nasi:
- 3 pot nasi dicuci bersih- ditoskan
- Kuah sup ayam secukupnya
- 1 sudu kecil planta
- Satukan semua bahan, dan masak nasi.
--------------------
Sambal Cili Pedas
--------------------
Bahan-Bahan:
- 5 biji cili merah besar -dikisar
- 10 biji cili padi -dikisar
- Halia sebesar ibu jari -dikisar
- 6 ulas bawang putih -dikisar
- garam dan gula secukupnya
- 2 biji limau kasturi
Cara-Cara:
- Satukan semua bahan2
- Masakkan didalam periuk kecil
- Perasakan dengan gula dan garam
--------
Ayam
--------
Bahan-Bahan:
- Ayam yg sudah direbus bersama sup
- 2 sudu kicap pekat
- 2 sudu sos tiram
- 3 sudu sup ayam
- 1/2 kiub ayam
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:
- Satukan semua bahan
- Gaul bersama ayam
- Perap seketika
- Goreng di dalam minyak yg penuh.
SIAP!!!!
No comments:
Post a Comment