Monday, January 17, 2011

Muffin Coklat



Salam semua.. Sabtu hari tu, anak buah Giha sampai menangis2
mintak buatkan kek coklat utk dia.
kebetulan pagi tu giha pg Pasaraya Hiro beli bahan2 nk buat Nasi Ayam,
so singgah kejap dekat Kedai Kek Bagus di sek13 shah alam.
Ape lagi beli tepung instant utk muffin coklat lah. Murah je. RM6.80 utk 500g.
hehehe.. si Sasha tu sibuk suruh buat kek, sebenarnye dia bukan makan sangat kek/muffin,
biasa la budak2, suka kacau2, pastu suka makan adunan yg mentah2 tu. haha
itu la niat suci murni anak sedara giha sebenarnye. jadi untuk tidak menghampakan beliau,
giha pun buat la muffin coklat yg senang lagi mudah nih.. :P

hahahaha, actually, kalau beli tepung yg ready made ni, dia ada tulis kat blakang tu
bahan2 yg kene ditambah dan cara2 buatnye:

Bahan-Bahan:

500g tepung muffin coklat
2 biji telur
108g minyak sayur
110g air

Cara-cara:

- Pukul telur bersama minyak sayur dengan speed yg paling slow
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit
- Masukkan air
- Tuang dalam acuan
- Bakar selama 15 - 20 minit dengan suhu 180-200 darjah.
- Siap!!






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...