hehehe mahapkan presentation saye. Al-maklum lah, duduk menyewa bujang, takder lah peralatan n bekas2 cantik mcm Cik Mat Gebu . Guna bekas n piring ape yg ade je la.. heheh :)
Bahan-Bahan:
- 1 bungkus Mee Hun - direndam kemudian celur dengan air panas - toskan)
- 5 ulas bawang kecil -ditumbuk hancur
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk hancur
- Halia sebesar ibu jari dihiris
- Sedikit penumis (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih)
- 1/2 ekor ayam di potong kecil
- 2 kiub ayam
- 1 sup bonjot
- Garam
- Minyak utk menumis
- Air secukupnya
Cara-Cara:
- Tumiskan bahan2 penumis beserta bawang2 dan halia- tunggu sehingga garing
- Masukkan ayam yg di potong kecil
- Masukkan air secukupnya beserta kiub ayam
- masukkan sup bonjot
- Perasakan dengan garam
- Tunggu sehingga mendidih dan masak
Cili pedas:
- 15 biji cili padi -direbus
- 5 ulas bawang putih - direbus
- 3 biji limau kasturi
- Kisar cili & bawang putih yg sudah direbus.
- Tuangkan kedalam mangkuk kecil,
- Perahkan limau dan kacau- siap
Boleh dihidang dan dihias bersama sawi & taugeh yg sudah dicelur.
No comments:
Post a Comment