Salam semua :) Kali ni nk share resipi Sambal Udang Petai. Okay saye tak makan udang, tapi saye makan petai. cukuplah sekadar saya mkn nasi bersama sambal petainye saje.. udang tu orang lain yg tolong makan kan. hihi
Bahan-bahan:
- 500gm udang yg sudah siap di bersihkan
- 2 papan petai yg di siap dihiris (lebih kurang segenggam)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 ulas bawang kecil (ditumbuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 5 sudu besar cili merah (siap diblend)- ikut tahap kepedasan anda :p
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- tumiskan bawang besar sehingga garing
- kemudian masukkan bahan2 yg ditumbuk - kacau sampai garing.
- masukkan cili merah - kacau
- perasakan dengan garam dan gula - masak sampai cili betul2 masak garing
- masukkan udang -kacau lagi
- last sekali masukkan petai.
- biar masak seketika lebih kurang 5 minit..
- SIAP!
*gambar sambal udang yg siap tak sempat nk snap :)
No comments:
Post a Comment