Monday, July 23, 2012

Ikan Siakap Stim

It's been a loooooooooooong time saye tak update blog ni. huhu. Kali ni saye nk share resipi juadah bebuka puase semalam. Selamat mencuba:


bahan-bahan


                                                                           hasilnye
Bahan-bahan:


1 ekor ikan siakap 
2 batang serai hiris nipis2
5 ulas bawang putih dihiris
halia sebesar 2 ibu jari dihiris panjang2 (lagi byk lagi best)
3 biji jus limau nipis 
10  biji cili padi dihiris (ikut suke, lagi pedas lagi best)
2 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula
1 sudu sos tiram
sedikit air
sedikit daun ketumbar


Cara-cara:


- Readykan pengukus. Jerangkan airnya.
- Lumurkan ikan dengan garam. Kemudian letak di dlm bekas pengukus. 

- Taburkan hirisan bawang putih, halia dan serai. 
- Kukus selama 15-20 minit.
- Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos tiram dan gula. 
- Masukkan tomato,serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi kedalam pengukus. 

- Kukus lagi lebih kurang 5 minit.
- Last sekali masukkan jus limau dan cili padi. 

- Kacau perlahan. Kukus lagi lebih kurang 3 minit.
- Taburkan daun ketumbar.
- Siap dan boleh dihidang dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...