bahan-bahan
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
2 batang serai hiris nipis2
5 ulas bawang putih dihiris
halia sebesar 2 ibu jari dihiris panjang2 (lagi byk lagi best)
3 biji jus limau nipis
10 biji cili padi dihiris (ikut suke, lagi pedas lagi best)
2 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula
1 sudu sos tiram
sedikit air
sedikit daun ketumbar
Cara-cara:
- Readykan pengukus. Jerangkan airnya.
- Lumurkan ikan dengan garam. Kemudian letak di dlm bekas pengukus.
- Taburkan hirisan bawang putih, halia dan serai.
- Kukus selama 15-20 minit.
- Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos tiram dan gula.
- Masukkan tomato,serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi kedalam pengukus.
- Kukus lagi lebih kurang 5 minit.
- Last sekali masukkan jus limau dan cili padi.
- Kacau perlahan. Kukus lagi lebih kurang 3 minit.
- Taburkan daun ketumbar.
- Siap dan boleh dihidang dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment